25 Mart 2016 Cuma

Duygu ve.Düşüncelerinizi Çizgilerle Yansitin!

Merhaba Sevgili Ailem,

Musmutlu, harika bir Cuma günü yasamanizi dilerim.

Mesela ben mutluyum. Sizlerle birlikte olmak, duygularimi paylasmak, bilgilerimi aktarmak ve en güzeli de sizlerin yanimda oldugunuzu bilmek, hissetmek muhtesem.. Insan mutlu olmasin da ne yapsin. :)
Sadece yurt içinden degil, dünyanin birçok yerinden de takip edildigimi görmek, oralardaki dostlarimin da evlerine girmek, hayatlarina bir nebze olsun dokunabilmek, tüm Can Dostlarima sevgilerimi ulastirabilmek tarif edilemez bir duygu.
Hepinizi seviyorum. Her gün biraz daha büyüyoruz. Kocaman bir aile olma yolunda emin adimlarla ilerliyoruz. Hepinize sonsuz tesekkürler. :))

Gelelim bugünkü sanat-hobi kösemize...

Bugün sizlerle, çok bilinen ancak herkesin yapamayacagi bir sanat dalini konusmak istiyorum. Herkesin yapamayacagi dedim,çünkü bunu yapabilmek için yetenek gerekli, mizahi yönünüzün gelismis olmasi ve yaraticiliginizi konusturmaniz gerekli.

Bu yüzden herkes yapamaz dedim. Ama azimle herseyin basarilabilecegini de biliyorum, yeter ki isteyin, arzulayin ve harekete geçin..

Evet, tahmin ettiginiz gibi bu sanat dalimiz, "Karikatür Sanati".

Ülkemizde Cumhuriyet'in kurulmasi ile baslayan, önderligini Cemal Nadir Güler ve Ramiz Gökçe' nin yaptigi Türk Karikatürü, "Cumhuriyet toplumu yaratma" konusunda çizgileriyle destek olmuslarlardir.

Ayni dönemde uzun soluklu yayinlanan ilk mizah dergisi "Akbaba" ve bu derginin güçlü kalemleri ile döneme damgalarini vurmuslardir.

Daha sonraki yillarda, 1950 dönemlerinde, mizah anlayisina yeni bir boyut kazandirilmistir. Yazi ve söze dayali olmayan karikatürler gelistirmisler; bunu sergiler, seminerler, yazilar ve hatta çikardiklari mizah dergileri ile yayginlastirmislardir.

1970' li yillarda genç karikatürcüler, daha çok çarpik kentlesmenin yarattigi olay ve kisileri alaya alan, sözlü mizahin hakim oldugu dergiler çikarmislardir. Bunun en güzel örnegi de hepimizin bildigi "Girgir" dergisidir.

1980' li yillarda degisen toplum degerlerine göre karikatürcülerimiz, söz ve yaziyi çizgileri ile kaynastirip daha elestirel olarak yorumlamislardir.

Günümüzde de zor sartlar altinda olsalar da karikatücülerimiz olaylar karsisinda mizahi yaklasimlarina devam etmektedirler.

Yeni karikatüristlerimizi kesfetmek, onlara bir imkan tanimak açisindan birçok kurum ve kurulus, yaptiklari etkinliklerle desteklerini göstermektedirler.

Örnegin Izmir Konak Belediyesi Nese ve Karikatür Müzesi' nin çocuklara yönelik olarak düzenledigi sayisiz etkinlik bulunmaktadir.

Bu karikatür ve mizahi nesne atölyelerine katilan ögrencilere keyifli anlar yasatmakla birlikte el ve çizgi becerilerinin gelismesine ve yeteneklerinin ortaya çikarilmasina yardimci olmaktadirlar.

Bununla ilgili birçok sergiye de ev sahipligi yapan Izmir, çocuklarin yaptigi karkikatürleri sergilemeye de olanak saglamaktadir.

Birçok sehirimizde bununla ilgili yarismalar da düzenlenmektedir.

Örnegin en yakin tarih olarak Ilk ve orta okul ögrencilerine yönelik hazirlanan Kadiköy Kent Konseyi Karikatür Yarismasi. "Yoksulluk" konulu karikatür yarismasinin son basvuru tarihi : 29 Nisan 2016.

Son katilimin 31 Mayis 2016 olup Izmir' de yapilacak olan "Izkus 7. Ulusal Karikatür Yarismasi" nin konusu: "Izmir Kus Cenneti' nde Havada, Karada, Suda Yasam".

Yine Anadolu Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümünün katkilariyla hazirlanan "Uluslararasi Karikatür Yarismasi" nin temasi "Insaat Endüstrisi ve Insan".. 30 Haizan 2016' da yapilacaktir.

Katilacak olan tüm genç karikatüristlere basarilar dilerim.

Bunun yanisira ABD, Rusya, Belçika, Yunanistan, Güney Kore, Romanya, Polonya, Çin gibi birçok ülkede de uluslararasi yarismalar 2016 yili içinde düzenlenecektir. Ilgilenenler! Takip edin derim. :)))

Iste birkaç örnek....








Içinizdeki cevheri ortaya çikarmaniz dilegimle,

Sevgiyle Kalin, Benimle Kalin, Hosçakalin,

Degerlisin Çünkü Özelsin!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder