8 Şubat 2016 Pazartesi

"Kraliyet Oyunu" nu Bilen Kaç Kisi Var?

Tünaydin Sevgili Ailem,

Iyi haftalar diliyorum. Yüzünüzdeki tebessümün ve yüreginizdeki sevginin, mutlulugun hiç solmamasi dilegiyle mutlu günler!

Bugün degisik konu ile haftaya baslamak istiyorum. Zekayi ön plana çikaran, düsündüren, düsündürürken de eglendiren, ögreten bir spor, bir maç, bir oyun... Hatta yarismasi bile yapiliyor. "Kraliyet Oyunu"...

"Kraliyet Oyunu"nu bilen kaç kisi var?

Sanirim biraz zor oldu, ama söyle söylesem hepimiz biliriz oynamasak da "Satranç".

Sadece ismen olsa da bildigimiz satranç, iki oyuncu arasinda bir satranç tahtasi ve 32 oyun tasi ile oynanan bir masa oyunudur.

Oldukça ilginç bir hikayesi  var.  Dinlemeye hazir misiniz Sevgili Dostlarim?

Yaklasik 1400 yil önce Hindistan'da savasmayi çok seven bir kral varmis. Bu kralin en çok sevdigi sey, savas stratejileri gelistirip uygulatmakmis.  Bu yüzden savas yillarca sürer halk perisan olurmus. Büyük zararlar gören halk krala isyan edemiyormus, çünkü sonu ya idam yada zindanda çürümek olurmus. Ancak savasmaya bir türlü doymayan kral, kisa süreligine baris yapsa da baska komsusu ile sudan sebeplerle bile savasiyormus. Bu durumdan çok huzursuz olan halk, Hindistan'in en bilge kisisi olan "Yüce Bilgin"e gitmisler ve durumu anlatip ondan yardim istemisler.

Yüce Bilgin halka " benim eve kapanip düsünmem lazim." demis.

Merakla bekleyen halk, haftalar sonra evinden çikan "Yüce Bilgin"e bakmislar. Yüce Bilgin onlara beni "Krala götürün!" demis.

Kralin huzuruna çikan Yüce Bilgin, kral tarafindan da iyi karsilanmis, zeki oldugu için ayri bir deger veriyormus kral Bilgin'e..

Yüce Bilgin "Kralim size bir hediyem var!" demis. Ve hediye kutusunu uzatmis. Herkes merakla ne oldugu konusunda tahmin yürütmeye baslamislar. Kral çok sevinmis, kutuyu açmis, içinden degisik taslar çikmis. Kral ne oldugunu anlayamayinca Yüce Bilgin anlatmaya baslamis. :

"Kralim siz savasmayi seviyorsunuz. Bu yüzden size ayni gün içinde birçok kez savasabileceginiz bir oyun getirdim. Bu küçük taslar sizin askerleriniz; iki tane atli birliginiz ve iki tane de filli askerleriniz var ve iki tane de savas arabaniz (kale) var. Siz de oyunda Sahsiniz! Yaninizda da yardimciniz vezir var.  Bu satranç tahtasinin karsindakiler de sizin düsmaniniz." demis.

Kral hemen oyunla ilgilenmis ve çok hosuna gitmis. Nasil oynanacagini ögrenince de bir daha komsulariyla savasmamis, halk da huzura kavusmus.

Kral Yüce Bilgin'e "dile benden ne dilersen demis". Yüce Bilgin sadece bugday istedigini söylemis; ilk kare için bir ikinci için iki, her bir kare öncekini iki kati olacak sekilde bugday verseniz yeterli demis. Kral önce kizmis; altin, mücevher, toprak istemiyor diye; ama sonra istegine tamam demis. Yapilan hesaplamalar sonucunda 570 milyar ton bugday gerektigi ortaya çikmis.  Bunu duyan kral, Bilgin' in zekasina bir kez daha hayran kalmis ve onu tebrik etmis.

Iste hikaye böyle..

M.Ö. 2000' li yillarda Misir piramitlerindeki kabartmalarda  satranç oynandigina dair bulgular olsa da,  ilk Hindistan' da M.S. 6. yy da ortaya çikmistir.   Sonrasinda Asya, Orta Dogu ve Avrupa' ya yayilmistir. 15. yy' dan itibaren de Avrupa'da soylular arasinda oynanan çok popüler bir oyun olmus "Kraliyet oyunu" olrak tarihe geçmistir. Zaman içerisinde kurallari ve dizilisleri degiserek 19. yy'da bugünkü halini almistir.


19. yy ortalarindan beri düzenli olarak "satranç turnuvalari" yapilmaktadir.  Ilk Dünya Resmi Sampiyonu "Wilhem Steinitz" olmustur.

Hatta günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte iyi satranç oynayabilen satranç programlari yapilmistir.  Garri Kasparov, IBM/ Deep Blue ile oynamasi hafizalarimiza yer etmisti.

Özellikle küçük yaslardan itibaren çocuklara  satrancin ögretilmesi, onlarin zihinsel, bedensel ve duygusal yönünün gelismesinde çok etkili bir spordur.  Hatta yapilan arastirmalarda hiç bir sporun  satranç sporu kadar yasam ile benzerligi olmadigi ortaya çikmistir.

Hayata dönük bir çok mesaji vardir satranç hareketlerinin.

Örnegin;

  • Önce düsün sonra oyna.
  • Piyonlar geri gitmez.
  • Zamani iyi kullan.
  • Plan yap.
  • Durumu degerlendir.
  • Kurallara uy.
  • Rakibine karsi saygili ol.
Burada satranç ögretmenlerine de büyük isler düsmektedir. Sadece oyun olarak görülmemeli ve ögrencinin gelisimi için neler gerektigi iyi irdelenip  ögrencilere islenmesi gerekir.

Bunlarla ilgili turnuvalara katilmak isteyenler için, 

09 - 11 Subat 2016 tarihleri arasinda Istanbul Anadolu Yakasi'nda Era Koleji'nde "Istanbul Okul Sporlari Anadolu Yakasi Minikler Kategorisi Turnuvasi" düzenlenecektir.

12-14 Subat 2016 tarihleri arasinda Istanbul'da "2016 Istanbul Kadinlar Satranç Il Birinciligi" turnuvasi yapilacaktir. 

13 - 14 Subat 2016 tarihleri arasinda Istanbul'da Torium AVM'de " Sevgililer Günü Satranç Turnuvasi" düzenlenecektir.

13 - 14 Subat 2016 tarihleri arasinda Izmir Güzelbahçe MEV Koleji'nde " Özel Izmir Güzelbahçe MEV Koleji Satranç Turnuvasi" düzenlenecektir.

20 - 21 Subat 2016 tarihleri arasinda Izmir Bayrakli Folkart'ta " Konak Rotary Kulübü Geleneksel II. 
Satranç Turnuvasi" düzenlenecektir.

27 - 28 Subat 2016 tarihleri arasinda Izmir'de Konak Hasan Saglam Ögretmen Evi'nde " 14. ÜSED Küçük Ustalar Satranç Turnuvasi" düzenlenecektir.

06 - 12 mart 2016 tarihleri arasinda Izmir Sheraton Hotel'de  "Arzum Türkiye Kadinlar  Satranç Sampiyonasi"  düzenlenecektir.

Gelecegimizin çocuklari ve su anin degerli, zeki yetiskinleri...

Sizlere sesleniyorum..!!!! 

Bu firsatlari degerlendirelim, çevremize yayalim....

"Unutmayin! Gelecegin sampiyonlari sizin aranizdan olabilir!"

Sevgiyle Kalin, Benimle Kalin, Hosçakalin,

Degerlisin Çünkü Özelsin!!!













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder