11 Ocak 2016 Pazartesi

Geri Kazandiralim!!

Merhaba Sevgili Ailem,

Güzel bir Pazartesi olmasi dilegimle iyi haftalar diliyorum hepinize.

Haftaya önemli bir konu ile baslamak istiyorum. Önemi çok anlasilmayan, yetersiz bilgilendirme yüzünden detayi bilinmiyen bir konu bu..  Ülke ekonomimizin de yararina olacak bir çalisma..

Bu önemli ve degerli konu, tahmin edebileceginiz gibi "Evsel atiklar ve onlarin geri kazandirilmasi" ile ilgili...

Ülke nüfusunun artmasi, özellikle de büyük sehir ve ilçelerde bu yogunlugun daha fazla olmasi sebebiyle evsel atiklarin miktarinda  çok artma olmustur. Bu da kontrol edilmesi zor ve  ekonomik yönden de büyük bir sorunla karsilasilmasina neden olmustur.

Son yillarda Büyüksehir Belediyeleri bu konuda düzenli depolama alanlari olusturmayi hizlandirmislardir.  Ancak hala bu alanda depolamalar yetersizdir. Gerek bunun için gerekli olan araç-gereç ve personel eksikligi gerekse bu konudaki yardimlarin yetersiz olmasi bunlara en büyük etkendir.

D.I.E. (Devlet Istatistik Enstitüsü)nün verilerine bakacak olursak, ülkemizde kisi basina günde 0,6 kg evsel kati atik olmakta ve ~ 1 kg belediye atigi üretilmektedir.

D.I.E.' nin 1992 yilinda yaptigi çalismaya göre:

Atik Cinsi                                          %            
Organik Atik                                   65,45    
Küf - Curuf                                     22,48
Geri Kazanilabilir Atik                   12,05

Organik Atik : Bitki ve hayvanlarda elde edilen atiklardir.  Bunlarla bitkiler için çok zengin bir gübre olmaktadir.
Küf -  Curuf : Curuf (metal küfü), tamamen saf olmayan metallerin eritilerek daha hafif bir metal olusturmasidir.  Çimento, seramik ve yapay kordon yapiminda kullanilmaktadir.

Geri Kazanilabilir Atik : Agirlik olarak baktigimizda evsel atiklarin %12'si geri kazanilabilir atiklardir. Bu da yilda ~3 milyon tona denk gelmektedir.
Gazeteler, malzeme paketleri, siseler, posetler, teneke kutular, fotograf filmi, bilgisayar-kirpinti kagitlar, sise kapaklari mikrodalga firin kaplari v.b. geri kazanilabilir atiklardir.

Oranlamalari da su sekildedir:

Atik Cinsi                                          %             
Kagit - Karton                                 45,48
Metal                                                 8,62
Cam                                                 18,46
Plastik                                              13,19
Pet - PVC                                          6,15
Lastik Kauçuk                                   3,30
Testil                                                  4,80

Tam anlamiyla bir ayristirma yapilabilirse, depolanacak atik hacminde %35 oraninda bir azalma olacaktir.

Peki Geri Dönüsümün Faydalari Nelerdir?

  • Çevresel Faydalari : Çöp miktarin azalmasi ile birlikte, çevrenin temiz görünümü saglanmis olur. Toprak, dere, denizler daha temiz olur.
  • Ekonomik Faydalari : Geri dönüsüm dolayisiyla tekrardan hammaddeye dönüstürüldügü için  hem hammadde çogalir, hem de hammadde fiyatlari düserek ülke ekonomisine katki saglanir.
  • Tarimsal Faydalari : Çöplerdeki çesitli organik atiklar bitkilere gübre olurken,  hayvan diskilari da gübre olarak kullanilarak bitki ve agaclarin yetismesinde yardimci olurlar.
  • Is Gücüne Faydalari : Bu islemleri gerçeklestirecek personel ihtiyacinin karsilanmasi sayesinde de is istihdami sayesinde issizlik oraninda azalma olacaktir. Yine ekonomimize bir katki saglanacaktir.
  • Kit Kaynaklarimiza Faydalari : Ülkemizde kit olan yada baska ülkeleren temin edilen hammaddeleri geri dönüsümde kullanarak korumak da ülke ekonomimiz için katki saglamaktadir.
Biz Bireyler Olarak Nasil Katkida Bulunabiliriz?

En önce yapmamiz gereken, aldigimiz ürünlerin ambalajlarini ayri ayri biriktirerek en yakin ambalaj atigi konteynerine atip geri dönüsümü baslatmaktir.

Eger bulundugumuz yerde ambalaj atigi konteyneri yoksa belediyeye basvurmaliyiz.
Ayni islemi diger geri dönüsüme giren ürünlerde de yapmaliyiz.

Geri kazanilabilir atiklarin ayristirmasini biz yapmadigimizda yada imkan olmadigindan yapilamadigi durumlarda bunlari büyük ölçüde sokak toplayicilari sokak konteynerlarindan ayirarak yapmaktadir. Hatta çöp depolama alanlarindaki çöplerin içinden de ayirmaktadirlar. Bu sekilde yilda ~1 milyon ton atik geri kazandirilmaktadir. 

Bu kadar önemli bir konuda bize düsen sadece geri dönüsüme gidecek olan atiklari ayri ayri istiflemek ve ilgili atik konteynerina atmak...

Gelecek hepimizin gelecegi... El birligi ile daha yasanabilir bir hale getirmemiz mümkün...

Sevgiyle Kalin, benimle Kalin, Hosçakalin,

Degerlisin Çünkü Özelsin!!!

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder