Günaydin Gönül Gözleriyle Gören Can Dostlarim,
Hafta sonuna yaklasirken hepinize saglik, mutluluk, huzur ve nesenizin yerinde oldugu bir gün dilerim.
Herseyden önemlisi de yasadiginiz anin tadini çikarmanizi temenni ederim.
Bugün baslayan ve bir hafta boyunca devam edecek olan çok önemli bir hafta var. Anilmasi gereken bir hafta... Anlami güçlü bir hafta...
Onlar bazen kendilerini toplumdan soyutlamaya çalisirlar, nadiren de toplum onlari dislar. Aksine onlara yardimci olmali, destek olmaliyiz. Belki Onlar bizim gibi görsel olarak göremeyebilirler ama unutmayin ki Onlar öyle bir gönül gözüne sahiptirler ki sizden bizden çok daha iyi görürler, hissederler.
Unutmayin ki, kimin, ne zaman, nerede, neyin basina gelecegi bilinmez.
Evet tahmin ettiginiz gibi bu özel dostlarimizin özel haftasindan bahsediyorum.
Her yil 7-14 Ocak tarihleri arasinda "Beyaz Baston Körler Haftasi" olarak kutlanir.
Önce size Beyaz Baston isminin nerden geldigini anlatmak istiyorum.
Beyaz Baston, 1921 yilinda Londra'da bir trafik kazasi sonucu görme yetisini kaybeden bir fotograf sanatçisinin, baskalari tarafindan farkedilmek icin bastonunu beyaza boyadigi ve basarili oldugu bir harekettir. Ve bu hareket 1931 yilinda Fransa'da Körler Örgütü tarafindan simge haline gelen bir engelli hareketi olmustur. Tüm dünyada 7-14 Ocak haftasi "Beyaz Baston Körler Haftasi" olarak kutlanir.
Daha derine gidecek olursak "Körlük'ün sebepleri neler olabilir?" buna bakmak gereklidir.
- Dogumsal sebepler olabilir. Annenin hamilelik sirasinda gecirmis oldugu kizamikcik, su cicegi, parazir enfeksiyonu, hamilelikte ilaç kullanimi, radyosyona maruz kalmak gibi....
- Kalitimsal bozukluklar da olabilir. Kalitimsal retina bozukluklari, tavuk karasi, görme siniri dokusunda gerilik, dogustan katarakt, erken dogum yada dogum sirasinda oksijensiz kalmak, sarilik geciren yeni dogmuslara uygulanan fetoterapide bebegin gözlerinin tam kapatilmamasi, menenjit, A vitamini eksikligi gibi...
- Sonradan olusan körlükler de vardir. Katarakt, göz tansiyonu, glokom, sari nokta hastaligi, retina yirtilmasi, ileri derecede diyabet, beyin hastaliklari, MS hastaligi gibi...
Görüldügü üzere körlük sadece dogustan gelen bir durum degil, sonradan da olusabiliyor. Belki bunu bilmek ve anlamak bu konunun ehemmiyetini bize daha da anlatir.
Sonradan olusabilecek körlüklerde, düzenli olarak göz muayenesinin yapilmasi, diyabeti olanlarin sekerini doktor gözetiminde tutmasi kurtarici bir rol oynamaktadir.
Lütfen hepimiz bu konuya daha da önem verelim, çevremizdekilerle paylaşalım. "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için". Bu slogan ile yola çıkarsak daha başarılı olacağımıza eminim.
Lütfen hepimiz bu konuya daha da önem verelim, çevremizdekilerle paylaşalım. "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için". Bu slogan ile yola çıkarsak daha başarılı olacağımıza eminim.
Tekrarlamakta fayda görüyorum, ne zaman neyin başımıza gelecegini bilmiyoruz. Bu yüzden bu özel dostlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olalım, destek çıkalım. Sonuçta hepimiz "adayız!".
Sevgiyle Kalın, Benimle Kalın, Hoşçakalın,
Değerlisin Çünkü Özelsin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder