2 Kasım 2016 Çarşamba

Bitki Çayları Demlenir Şekilleri

Merhaba Sevgili Ailem ,

Bugünkü sağlık köşemizde bilinen bitki çaylarının bilinmeyen demlenme şekillerini anlatmak istiyorum.

Yalnız  "Hangi çay nasıl demlenir?" sorusunun yanıtına geçmeden önce bir iki noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

Tüm bitki çayları, özelliğinin bozulmaması için mutlaka metal olmayan, cam bir kapta demlenmelidir.

Demlenme süreleri  bitkiye ve bitkinin taze, kuru olmasına göre değişiklik gösterirken, genel olarak  taze bitkiler 1,5-2 dk; kuru bitkiler ise 3-6 dk olarak yapılır.

Bir de her gıdanın son kullanım tarihi olduğu gibi bitkilerin raf ömrü de  18 aydır.

Hazırlanan bitki çayları, o an kullanılmak için olmalıdır, fazla beklememelidir.  Bekledikçe rengi koyulaşır, önemli olan açık sarı renk olmasıdır.

Bir kişilik tüketim düşünüldüğünde, 1 bardak su ve bir tutam bitki olarak düşünülmelidir.

Iyi suyla yapılması tavsiye edilir.

Şimdi gelelim bitkiler "nasıl demlenir?" sorusunun yanıtına:

Adaçayı : Adaçayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Kesinlikle kaynatılmamalıdır, aksi halde toksik maddeye dönüşeceğinden zararlı hale gelir. Yani kaynatılmış 1 subardağı su adaçayının üzerine dökülür ve 5 dk demlendirilir Sonrasında da süzülerek içilir.

Hatmi Çiçeği : Hatmi çiçeğinin çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1fincan su hatmi çiçeğinin üzerine dökülür ve 2-3 dk demlendirilir Sonrasında da süzülerek içilir.

Hünnap : Hünnap çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 4 subardağı su 30 gr. hünnapın üzerine dökülür ve 5 dk demlendirilir Sonrasında da süzülerek içilir. Buzdolabında  kısa  süre saklanabilir. Istenirse kabuk tarçın, limon gibi bitkilerle de kullanılabilir.

Ihlamur : Ihlamur çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1 subardağı su, ıhlamurun üzerine dökülür ve 10 dk demlendirilir Sonrasında da süzülerek içilir. Dilerseniz bal, zencefil, limon ve kabuk tarçın ile tatlandırabilirsiniz.

Kakule : Kakule çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1subardagı su kakulenin üzerine dökülür ve 10 dk demlendirilir Sonrasında da süzülerek içilir. Kabuklu halde aktardan alınması ve kullanılacağı zaman ezilmesi daha faydalıdır. Bu arada hamileler kullanmamalıdır.

Karabiber : Karabiber limon, bal veya tarçın ile karıştırılarak içilir. Kesinlikle kaynatılmamalı, kaynamış suya eklenmelidir.

Karanfil : Karanfil çayının hazırlanması kaynatma usulü olmalıdır. 2 subardağı su, 6 adet karanfil yaklaşık olarak 20 dk ağzı kapalı olarak kısık ateşte kaynatılır.  
Sonrasında süzülür. İstenirse bal ile tadlandırılabilir.

Keçi Boynuzu : Keçi boynuzu çayının hazırlanması çay demleme usulü olmalıdır. Yani 1 lt su kaynatılır ve yıkanan 10 adet orta boy keçi boynuzu  ortadan ikiye bölünüp suya atılır. 7 dk daha ocakta kaynatıldıktan sonra alınıp süzülür.  
Soğuk yada sıcak içilebilir. Dilerseniz buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz.

Kimyon : Kimyon çayının hazırlanması   kaynatma usulü 
olmalıdır. 1 subardağı su, 1 çay  kaşığı tane kimyon ağzı kapalı olarak orta dereceli ateşte kaynatılır.  Sonrasında 5 dk demlendirilir ve süzülür. İstenirse bal ile tadlandırılabilir.

Kuşburnu : Kuşburnu çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1 subardağı su, 1 tatlı kaşığı öğütülmüş kuşburnu üzerine dökülür ve 10 dk demlendirilir. Sonrasında süzülerek içilir.

Mürver : Mürver çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 2 subardağı su, 2 kahve kaşığı mürver çiçeği üzerine dökülür ve 5-10 dk demlendirilir. Sonrasında süzülerek içilir.

Nar ve Nar Kabuğu : Nar kabuğu çayının hazırlanması çay demleme usulü olmalıdır. Yani 100 ml su,  2 gr kurutulmuş nar kabuğu suya atılır. 15 dk daha ocakta kaynatıldıktan sonra alınıp süzülür.  Bal ile de tatlandırabilirsiniz. Kabukları kuruturken beyaz kısımları mümkün olduğunca çıkarılmalıdır, yoksa acı bir tadı olur. 
Evde meyve sıkacağı ile yaptığınız nar suyunu da papatya, melisa gibi bitki çayları ile de kullanabilirsiniz. 

Nane : Nane çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1 subardağı su, 2 yemek kaşığı nane üzerine dökülür ve 5 dk demlendirilir. Sonrasında süzülerek içilir. Limon ile tüketilebilir.

Papatya : Papatya çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1 subardağı su, 1 tatlı kaşığı papatya üzerine dökülür ve 10 dk demlendirilir. Sonrasında süzülerek içilir.

Rezene : Rezene çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1 subardağı su, 1 tatlı kaşığı rezene üzerine dökülür ve 5-10 dk demlendirilir. Sonrasında süzülerek içilir. Dilerseniz bal ve limon ile tatlandırabilirsiniz.


Sarımsak : Sarımsak çayının hazırlanması   kaynatma usulü 
olmalıdır. 2 subardağı su, 4-5 fiske rendelenmiş taze zencefil veya 4-5 fiske kuru zencefil  yaklasik olarak 6 dk kaynatılır. Sonrasında 2-3 diş sarımsak ve 1 çay kaşığı limon suyu eklenir. İlınınca 1-1,5 tatlı kaşığı bal eklenir ve süzülür. Hanımlar zayıflamak için de harika bir çaydır.

Tarçın : Tarçın çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1 subardağı su, 1 kabuk tarçın üzerine dökülür ve ağzı kapalı olarak 10 dk demlendirilir. Eğer toz tarçın ile yapılacak ise 1 subardağı kaynamış suya 1,5  çay kaşığı toz tarçın konularak 10 dk demlendirilir. Sonrasında süzülerek içilir. Dilerseniz bal ve süt ile tatlandırabilirsiniz. Başka bitkilerle birlikte içebilirsiniz.

Yulaf : Yulaf çayının hazırlanması kaynatma usulü olmalıdır. 1-1,5 subardağı su, 5-6 gr yulaf samanı  yaklaşık 5 dk kaynatılır. Sonrasında süzülür.

Zencefil : Zencefil çayının hazırlanması demlenme usulü olmalıdır. Yani kaynatılmış 1 subardağı su, 15-20 gr taze zencefil üzerine dökülür ve 10 dk demlendirilir. Eğer toz zencefil kullanacaksanız kaynamış 1 subardağı su, yarım çay kaşığı toz zencefil üzerine dökülür ve 4-5 dk demlendirilir. Sonrasında süzülerek içilir. Dilerseniz bal ve limon ile tatlandırabilirsiniz.


Bitki türlerine göre çayları demlediğiniz taktirde tam olarak etkisini görebilirsiniz.

Sevgiyle Kalın, Benimle Kalın, Hoşçakalın,

Değerlisin Çünkü Özelsin!!!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder