12 Aralık 2016 Pazartesi
İsraf Etme Ikram Et!
"Israf Etme Ikram Et!"
Merhaba Sevgili Ailem. Güne bu güzel anlamlı söz ile başlamak istedim.
"İsraf etme ikram et!".. İçinde barındırdığı anlam anlayanlar için harika.. Maalesef günümüzde o kadar çok israf söz konusu ki üzülmemek elde değil.
İsrafın çeşitliliği çok fazla. Soyut ve somut her türlü israf var.
İsraf, gereksiz yere harcamak, savurganluk ve tutumsuzluk demektir.
Bu doğrultuda israf çeşitlerine baktığımızda, en belli başlı bilinen yaygın israflar, ekmek israfı, elektrik israfı, su israfı, stok israfı, bekleme israfı, hatalı üretim israfı v.b.
Ülkemizdeki ekmek israfı yüzünden her gün yedi milyon ekmek israf ediliyormuş. Bunu ben söylemiyorum yapılan araştırmaların sonucunu dile getiriyorum. Bu israf olmasa idi, ülkemize yılda israf edilen ekmek tutarına göre 130 hastane, 800 okul yapılabilir; onlarca köprü yada kilometrelerce yol yapılabilirdi. Yada yeteceğin kadardan fazlasını ikram edersek, başka ihtiyacı olanların karnını doyurarak hem onlara hem de ülkemize çok büyük iyilik yapmış olur, ülkemizin kalkınmasında önemli bir adım atmış oluruz.
Elektrik israfı da, önemli olan israflardan birisi. Lambaları gereksiz yere açık bırakmak ve dolap, fırın gibi elektrik ile çalışan makinalarımızın kapaklarını çok açık kalmamasına dikkat etmek, kıt olan elektriğimizin daha tasarruflu kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
Unutmamalıyız ki, kıt olan elektiriğimizin temini için milyonlarca dolar para ödenmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; Bulgaristan, Yunanistan, İran, Çek Cumhuriyeti, Danimarka olmak üzere toplam 5 ülkeden 2013 te yaklaşık 5 milyar kwh elektrik ithal edilmiş, karşılığında da yaklaşık 335 milyon dolar harcanmıştır.
Rakamlar bu acı tabloyu umarım daha net anlatmıştır.
Su israfı da yine önemli olan israfların başındadır. Yağış oranının son yıllarda ülke genelinde iyice düşmesi ile alarm noktasına gelen su ihtiyacımız karşısında daha da duyarlı olmak zorundayız.
Suları boş yere açık bırakmamaya, hatta damla damla da olsa boş yere akmamasına dikkat etmeliyiz. Kaçak varsa hemen önlemini almalı, patlayan bir boru varsa gerekli yerler hemen bilgi vermeliyiz. Rezervuarlardan boş yere akan, çeşmelerden gereksiz yere sızan sular milli servetimizin yok olmasına bizi biraz daha yaklaştırdığını unutmayalım! Bir gün boyunca çeşmeden damlayan su ile 7 kovanın dolacağını da bilmekte fayda var.
Sonuçta "Bir damla suya muhtaç kalabiliriz." Su hayattır!
Stok israfı da farklı bir israf türüdür. Fazladan alınan, işimize yaramayan ürünleri almak yerine ihtiyacımız kadarını almayı öğrenmeliyiz. Başka bir deyişle alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Bu sayede hem paramız cebimizde kalır hem de sonucu çöp olacak israftan kurtulmuş oluruz.
Böylelikle de boş yere fazla üretimin de önünü keserek, fazla üretim israfından da kurtuluruz.
Eger kalifiye eleman kullanırsak ve kalite standartlarına dikkat ederek üretim yaptırırsak, hatalı üretim israfını da önlemiş oluruz.
Teknolojiyi takip ederek yapılan üretimler ve kullanılan gereçler ile bekleme israfını da ortadan kaldırmış oluruz.
Bu sayede de yükselen yoksulluk oranının düşmesini bir nebze olsun sağlamış oluruz.
Başlıcalarını anlattığım tüm bu israfları önlemenin temeli, aslında öncelikle eğitimden geçiyor.
Bilinçli insan, elindekini en idareli ve en iyi şekilde kullanandır. Israftan kaçınan, sadece kendini değil, başkalarını hatta gelecek nesli düşünen insandır.
Aynı zamanda içinde bulunduğumuz hafta, "yoksullara yardım haftasıdır." Duyarlı birer vatandaş olarak elimizden geleni bu yönde de yapalım. Yoksullara yardım etmek, israfı önlemenin de başka bir yolu olduğunu hatırlayalım.
İsrafsız ve bol yardımlı haftalar dileğimle,
Sevgiyle Kalın, Benimle Kalın, Hoşçakalın,
Değerlisin Çünkü Özelsin!!!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder