Bugün Ekim' in 12 si... Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Geceleri üstümüze ince bir battaniye örtme vakti geldi, Izmir' de bile...
Ve kışın kötü müjdecisi gibi olan grip, nezle, öksürük gibi bir dizi hastalıklar da kapımızda...
Ama bunlara büyük ölçüde engel olabilmekte de bizim elimizde.. :))))
Nasıl mi?
Öncelikle dikkat etmemiz gereken üç ana madde var. Hijyen, sağlıklı beslenmek ve ellerimizi yıkamak.
Ellerinizi yıkamanın ve hijyenin önemi bilinen bir gerçek. Küçüklükten beri bu konuda büyüklerimiz bizi uyarır, dikkatimizi bu yönde yoğunlaştırmamızı sağlarlar. Daha sonraları da kendimiz buna dikkat etmeye devam ederiz, etmeliyiz de...
Peki ya Sağlıklı Beslenme?
Bunu da yapabiliyor muyuz?
Bunun için dört grubu düzenli ve yeteri kadar tüketebilmek gerekli. Nedir bu dört grup?
- Et Grubu : Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta
- Sebze-Meyve Grubu : Mevsiminde yetişen tüm sebze ve meyveler.
- Süt Grubu : Yoğurt, ayran, süt, peynir.
- Ekmek Grubu : Makarna, pirinç, bulgur, ekmek, kuru baklagiller.
En doğal korunmak ise bitkisel yollardan olanıdır.
Soğuk algınlığı gibi kış rahatsızlıklarından korunabilmek yada kurtulabilmek için iste kış kapımızı çalarken tüketmemiz gereken besinler.
Adaçayı :
Ağiz ve boğazda yerleşen iltihap ve enfeksiyonlarda etkilidir.Soğuk algınlığına karşı en iyi ilaçlardan biri olup grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı faydalıdır.
Strese iyi gelir.
Bedeni güçlendirir.
Kalp krizi riskini azaltır.
Karabiber :
Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi vardır.
Toz karabiber ile hazırlanan çay gargara seklinde uygulandığında boğaz ağrılarına ve enfeksiyonlarına iyi gelir.
Zencefil :
Limon ile tüketimi soğuk algınlığına iyi gelir. Aynı zamanda sindirime de etkilidir.Boğaz ağrısı, astım, bronşit ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Ihlamur :
Soğuk algınlığı, gribe ve öksürüğe birebir gelir.
Boğaz tahrişlerini azaltıp tedavi eder.
İltihap giderici ve ağri kesici özelligi vardır.
Göğsü yumuşatır.
Kan dolaşımını düzenler.
Ateş düşürücü etkisi vardır.
Hünnap :
Solunum sistemleri rahatsızlıklarına ve astıma iyi gelir.
Balgam söktürücü özelligi vardır.
Lifli olması sayesinde bağırsakları çalıştırır.
C vitamini desteği sağlar.
Sarımsak :
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kanin antioksidan oranını arttırır.
Yulaf :
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Nar :
Başlı başına bir antioksidandır.
Suyu gargara yapıldığında boğaz enfeksiyonlarına ve ağrılarına iyi gelir.
Çekirdekleri ile tüketilmesi ile daha faydalıdır.
Kabukları kaynamış suya atılarak yapılan çayı ishale de iyi gelmektedir. Bu da aklinizin bir kenarında olsun. :)))
Kuşburnu :
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk algınlına iyi gelir.
C Vitamini deposudur.
Doğal bir antioksidandır.
Ayni zamanda cilde parlaklık da verir. :)))
Mürver :
Öksürüğe, gribe ve nezleye iyi gelir.
Soğuk algınlığını giderir ve göğsü yumuşatır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Nane ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Tarçın :
Soğuk algınlığını, nezleyi ve öksürüğü önler. Bunun için balla birlikte tüketilmesi yeterlidir.
Bas ağrılarına iyi gelir.
Kas ağrılarını da önler.
Daha birçok özellikleri olan tarçını evinizden eksik etmeyin!
Nane :
Bronşit, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Öksürüğü önler.
Strese ve bas ağrısına da iyi gelir.
Vücuda rahatlık verir.
Sinirleri yatıştırır.
Ateş düşürücüdür.
Limon ile kullanilmasi tavsiye edilir.
Ayni zamanda ülsere, mide yanmasina iyi geldiği gibi gaz söktürücüdür de. :)))
Papatya :
Ateş düşürücü ve mikrop öldürücüdür.
Sinirleri yatıştırır.
Vücudu rahatlatır.
Bel ve baş ağrılarına da iyi gelir. :))
Hatmi Çiçegi :
Soğuk algınlığı, nezle ve gribe iyi gelir.
Kuru öksürükde etkilidir.
Üst solunum yollarindaki tahrişleri de önler.
Keçiboynuzu :
Bronşit, astım ve gribe iyi gelir.
Öksürükde de etkilidir.
Rezene :
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Vitamin ve mineral deposudur.
Sindirimi düzenler ve bağırsakları temizler.
Öksürüğe iyi gelir.
Mide gazini da azaltır.
Karanfil :
B6 Vitamini açisindan çok zengindir.
Kalsiyum, potasyum, manganez ve sodyum deposudur.
Omega3 ve Omega 6 yagi içeren nadir bitkilerdendir.
Çok etkili bir antioksidandır.
Solunum yolu hastaliklarinda etkilidir.
Öksürük gidericidir.
Yorgunlugu giderir ve stresi önler.
Sinüzite de iyi gelir.
Diş ağrılarını giderir.
Birçok faydasi bulunan karanfili dogru şekilde kullanmak gerekir yoksa vücudumuza zararı olabilmektedir. Özellikle karanfil yağının... ...... :(
Nar Çiçegi :
C Vitamini deposudur.
Kanı temizleyici özelligi vardır.
Soğuk algınlığı, grip ve öksürüğe iyi gelir.
Kakule :
Soğuk algınlığına, gribe, bronşite ve öksüğe iyi gelir.
Ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir.
Ateş düşürücü özelliği vardır.
Diger baharatlarla karıstırılıp demlenme usulü ile tüketilmelidir.
Kimyon :
A Vitamini ve Demir deposudur.
C, E ve K Vitaminleri içerir.
Özellikle kalsiyum ve fosfat açisindan zengin olan kimyon aynı zamanda zengin bir karbonhidrat deposudur.
Içeriğinde Beta Karoten (provitamin) vardır.
Saç ve cilt sağlığına iyi gelir.
Astımda etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Solunum yolu enfeksiyonlarına, öksürüğe, soğuk algınlığına ve gribe iyi gelmektedir.
Sindirim sistemine de faydası vardır.
Evet başlıca doğal bitkilerimiz ve özelliklerini resimlerle anlatmaya çalıstım. Daha nice doğal bitki olduğunu hesaba katarsak, bunlar bazıları belki ama önemli ve günlük hayatımızda rahatlıkla bulabileceğimiz hatta bazılarını doğadan kendimiz de toplayabileceğimiz bitkiler.
Yalnız su hatırlatmayı sizlere yapmak istiyorum. Her bitkinin içilme şekli farklıdır. Tam fayda almak istiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz. Haftaya bununla ilgili yazımla sizlere yardımcı olmaya çalışacağım Dostlarım. :)
Bunların yanı sıra kuru üzüm, incir, pekmez, pestil, cevizli sucuk çeşitleri gibi besinlerin de kış aylarında tüketilmesi, hastalıklardan korunmak ve günlük vitamin ihtiyacımız için çok önemlidir.
Bol şifalı, sağlıklı günler dilerim.
Unutmayın! Sağlığınız sizin elinizde!!
Sevgiyle Kalın, Benimle Kalın, Hoşçakalın,
Değerlisin Çünkü Özelsin!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder